dimecres, 16 d’octubre del 2013

VIURE EN UN LLOC HISTÒRIC

La meva casa a Portaferrissa-Duc
Aquest bloc l’he titulat "Cantonades" perquè sempre he viscut en cases que fan cantonada. Inicialment en el nucli antic, més tard a l’eixample esquerra i al de la dreta actualment. La casa que tinc a fora també ocupa una cantonada. Deu ser una casualitat del destí (algú ha dit que potser les cantonades em busquen a mi) i no imagino que tingui cap transcendència, o qui sap, potser sí. Si més no, a mi m’ha fet considerar com a propis el doble de carrers del que ho faria si visqués entre mitgeres.
La cantonada Portaferrissa–Duc, corresponent al període de la meva infantesa i adolescència, la considero esencial perquè a ella dec la devoció que sento per Barcelona. Crec que va ser un privilegi haver-me criat en un barri tan carregat d’història. Llavors encara no la coneixia gaire aquesta història, però era conscient que aquelles pedres duien l’empremta dels que havien conformat la ciutat. La Rambla, el barri Gòtic, el del Pi o el de Santa Anna, eren indrets propers, entranyables i plens de vida, pels que transitava diàriamente.

El meu carrer als anys 50
En aquells dies de postguerra,  tot era més tranquil i les botigues no tenien res a veure amb les d’ara. La majoria eren botiguetes familiars destinades a satisfer les necessitats del barri. Enfront mateix de casa nostra, hi havia la merceria Robusté, el kiosc d’un rellotger i la papereria Rosals que coneixíem força; a continuació venia un carreró rònec dedicat en Perot lo Lladre, el bandoler Rocaguinarda, un personatge citat per Cervantes en el Quixot. Ara el carreró roman tancat i les botiguetes han estat substituïdes per establiments que duren quatre dies. En la finca on vivíem, ocupava tots els baixos un magatzem immens de robes que es deia “La Física”. Ignoro d’on li venia un nom tan singular, però recordo altres botigues amb títols d’aquest estil, com ara ”La Saldadora”, “La Providència” o “La Innovació”, potser hereves de la famosa ”La Puntual” d’en Rusiñol. Actualment hi ha unes oficines de "La Caixa".

Rètol actual al carrer del Duc
El carrer del Duc, duia fins fa poc el nom de Duc de la Victòria, l’infaust general Espartero, aquell que l’any 1842 va decidir solucionar una revolta bombardejant sense miraments la ciutat des de Montjuïc. A Déu gràcies, ja han esborrat aquell mal nom i han optat per escurçar-lo i dedicar el carrer a un duc anònim qualsevol, decisió ben estranya. Hauria estat molt millor dedicar-lo al Baró de Maldà, cronista de la ciutat i personatge veí del barri.



El Palau Gralla, al tram final de Portaferrissa al segle XVIII

L’única sortida externa de casa meva donava precisament al carrer del Duc. Era un balconet esquifit, però recordo haver-hi passat estones mirant el retall animat de la Portaferrissa o contemplant la casa del davant. Aquesta casa i la meva es van construir quan van obrir el carrer del  Duc, per comunicar la Portaferrissa amb el carrer de la Canuda, a finals del XIX. Per fer-ho van haver d’enderrocar el palau Gralla, un sumptuós edifici renaixentista de començaments del segle XVI, de gran valor arquitectònic, únic a Barcelona. La mort d’un bell palau va donar pas al naixement d’un carrer sense història i a sobre, mal retolat. És ben trist haver de constatar que la cantonada i la casa de la meva infantesa, existeixen gràcies als disbarats urbanístics de les autoritats de torn, però què hi farem; jo ja ho vaig trobar així i va ser inevitable estimar-ho tal com era.

1 comentari:

  1. Et felicito per la primera cantonada, és un reportatge extens i aprofundit que ens permet veure l'espai en un moment i des de diferents punts de vista, a més ens porta a imatges familiars, molt bo.
    Rosa Bruguera

    ResponElimina